Historia

Sibelius-museon näyttelytoiminta liittyy Suomen ruotsinkielisen yliopiston Åbo Akademin musiikkitieteen oppiaineeseen ja musiikkihistorialliseen arkistoon.

Museon perusta luotiin vuonna 1926, kun Otto Anderssonista tuli vastaperustetun musiikkitieteen ja kansanrunoudentutkimuksen professuurin ensimmäinen viranhaltija Åbo Akademissa. Professori Andersson keräsi seminaarikirjaston yhteyteen musiikkitieteellistä ja musiikkihistoriallista materiaalia, joka koostui nuoteista, soittimista, kirjeistä ja kuvista. Näin saivat alkunsa nk. ”Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat”, millä nimellä niitä kutsuttiin vuoteen 1949 saakka, jolloin nimi Jean Sibeliuksen suostumuksella muutettiin Sibelius-museoksi.

Aluksi museo toimi eri rakennuksissa Åbo Akademin korttelissa, mutta sen jälkeen, kun uusi museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968, on Sibelius-museo sijainnut nykyisellä paikallaan. Vuodesta 1968 alkaen on museon konserttisalissa järjestetty konserttisarjaa, joka on tarjonnut kamarimusiikin helmiä sekä kotimaisten että ulkomaisten eturivin taiteilijoiden esittämänä.

Sibelius-museo kuuluu osana Suomen ruotsinkieliseen yliopistoon Åbo Akademihin. Näyttely- ja konserttitoiminta on yksityisen yliopistosäätiön, Stiftelsen för Åbo Akademin rahoittama.