Historia

Museon perusta luotiin vuonna 1926, kun Otto Anderssonista tuli vastaperustetun musiikkitieteen ja kansanrunoudentutkimuksen professuurin ensimmäinen viranhaltija Åbo Akademissa. Professori Andersson keräsi seminaarikirjaston yhteyteen musiikkitieteellistä ja musiikkihistoriallista materiaalia, joka koostui nuoteista, soittimista, kirjeistä ja kuvista. Näin saivat alkunsa nk. ”Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat”, millä nimellä niitä kutsuttiin vuoteen 1949 saakka, jolloin nimi Jean Sibeliuksen suostumuksella muutettiin Sibelius-museoksi.

Aluksi museo toimi eri rakennuksissa Åbo Akademin korttelissa, mutta sen jälkeen, kun uusi museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968, on Sibelius-museo sijainnut nykyisellä paikallaan. Vuodesta 1968 alkaen on museon konserttisalissa järjestetty konserttisarjaa, joka on tarjonnut mm. kamarimusiikin helmiä sekä kotimaisten että ulkomaisten eturivin taiteilijoiden esittämänä.

Sibelius-museo muodostaa yhdessä Ett Hem -museon ja Casa Haartmanin kanssa Åbo Akademin säätiön museokokonaisuuden 3 museota